mandag 9. november 2009

Hus og trygghet...

Det er masse valg å ta i forhold til å bygge hus i 2009. Mange trygghetstiltak og ta hensyn til er det også... Feks. ble vi tidlig i prosessen spurt om vi ønsket å bestille tiltak mot Radon i huset.
Radon er en usynlig og luktfri edelgass som dannes i grunnen og som kan feste seg til lungevevet. Høye radonnivåer innendørs er en medvirkende årsak til økt risiko for lungekreft. Tiltak kan være å borre rør i grunnen, installerer vifter, legge matte i grunnen e.l. Da vi startet byggeprosjektet i vår, het det at opp til 200 Bequerrel med Radon var å regne som trygt. Vi valgte å ikke bestille tiltak mot Radon, siden området vi bygger i ikke regnes som et område med høye konsentrasjoner. I høst startet imidlertid statens strålevern å diskutere Radonverdiene, med henblikk på å halvere det anbefalte nivået fra nyttår av. Da ble vi både betenkt og bekymret og har derfor fått utført målinger i vårt soverom, Mattias sitt rom og i stuen. Gjennomsnittlig ligger verdiene på ca. 40 Bequerrel, og vi pustet derfor lettet ut. Det er ikke alltid det er like lurt å spare på utgiftene, i hvert fall ikke når det dreier seg om helse! Heldigvis viste det seg at det i dette tilfellet var greit nok for oss :)

2 kommentarer:

  1. Det der har jeg tenkt på også-- vi bor jo i ett haugammelt hus med sump utforbi. Men blir liksom bare utsatt og utsatt:(

    SvarSlett
  2. Det er godt å ha det gjort. Mange tiltak er enkle og rimelige og, dersom det skulle være utslag... Ta måling , så kan du i hvert fall være helt trygg:)

    SvarSlett