fredag 4. november 2011

Så fin du er!!

Ja, kanskje en av de setningene vi sier oftest? Jeg vet i hvert fall at jeg sier det ofte.. Eller: Åh så fin kjole du hadde da! Det er sikkert flott å si det til en venninne, eller til min mor, men er det flott å si det til et barn? En av mine nærmeste venninner sendte meg denne linken. Hvordan prate til jenter..
Hmm. tenkte nå jeg, jaja, jeg har jo ikke noe annet å ta meg til, så da leser jeg den vel da...

Hun setter her fingeren på, kanskje det essensielle,
i dagens problemstilling med spiseforstyrrelser, mindreverdsfølelse, mobbing og motepress. Og det på en gang!!
For hvordan er det vi møter barn?

Joda:" Å, næmen se så søt du er da!" eller "Se på hun da, prinsessen!" eller hva med "Gå så fin du er i dag!"

Er det ikke fine ting å si da? spør forfatteren seg selv. Og joda, det er det vel.. Men vi setter da fokuset på barnets utseende i stedet for på barnet selv. Fokuset vårt burde vel være at det er kjekt å se vedkommende og hva barnet holder på med. Men inngangsporten gjennom å kommentere på barnets ytre virker som en isbryter.


Jeg lover og tenke nøye på dette fremover og forhåpentligvis legge meg til noen nye vaner. Jeg ønsker i hvert fall ikke å understøtte fremtidig kroppsfiksering og materialisme hos de jentene jeg bryr meg om...

Jeg har tenkt på dette tidligere også, men da gjennom eventyrenes verden. Hvor vakre alle prinsessene er, de nydelige kjolene og fokuset på dette, men også på hvordan disse såkalte prinsessene vinnes bort sammen med halve kongeriket! I eventyr etter eventyr leser vi for barna våre at ekte prinsesser KUN ønsker seg en (hvilken som helst...) prins og at det er SUPERT å bli giftet bort, til en ens pappa velger...

Hmmmf. Her skurrer det vel for de fleste av oss tenker jeg....

Min Silje er vakker (og kommer nok til å høre det ofte) og hun vil nok lese eventyr og kle seg ut som prinsesse en dag. Da er min jobb å gi motvekt! Styrke henne i troen på at hun er god som hun er, at hun kan masse og styrke alle interesser. Hvordan skal denne balansegangen gå?
Har du tenkt over hva fokus vi setter før?

1 kommentar:

  1. Eg tenkjer at eg seier at de er fine når eg tenkjer at de er det. Også passer eg godt på å rose de fordi de er snille og omtenksomme og løysningsorienterte og alt det som eg ønsker at de vil fortsette å vere. Ja til alt!

    SvarSlett