mandag 22. februar 2010

I en jungel av informasjon

Etter nyheten om at det er blitt solgt masse votter med DEHP (stoff som kan skade menneskers evne til å få barn og gi fosterskader), har jeg forsøkt å finne konkret info om hva jeg kan gjøre og hvilke produkter som er bra/dårlig osv. Her sitter lille jeg, midt i en jungel av informasjon om farlige stoffer, miljøverstinger, parabener og det som verre er. Som mor ønsker jeg jo, å skåne min sønn mot skadelige ting, og oppsøker den nye nettsiden til klima- og forurensningsdirektoratet, med håp om å få noen svar. Men, nei!
Etter å ha streifet rundt på siden deres er jeg ikke blitt så mye klokere. De fleste kategoriene deres oppsummerer med å henvise til miljømerkene svanen og blomsten, som inneholder "minst mulig skadelige stoffer".
Fantastisk, rett og slett! Ingen produkter anbefales fremfor noe annet av de som burde ha størst interresse i å holde oss friske. Da er det i det minste lettere, og ikke minst mer konkret info på grønnhverdag sine sider. Feks, har deres test av pleieprodukter til baby, fra desember, vist at et merke solgt på Apoteket er verst hva angår parabener, miljøgifter, parfyme og andre allergifremkallende stoffer.
Utenom Grønn hverdags konkrete tester, velger jeg fra nå av å stole på min sunne fornuft, bruke miljømerkede produkter og unngå palmeolje, Bisfenol A og parabener. Så skal dere se at det blir folk av Mattias og :)

3 kommentarer:

 1. Hei!

  Aller først: full forståelse for at det ikke er så enkelt å være forbruker i en jungel av ulike stoffer og produkter man skal holde seg unna, og ikke minst en jungel av mer eller mindre seriøse miljømerker. Det er derfor vi anbefaler at du ser etter Svanen og Blomsten når du er ute og handler. Det er både det enkleste og det beste!

  Svanen og Blomsten er to offisielle miljømerkene i Norge og de eneste vi som offentlig myndighet kan stå 100 prosent inne for å anbefale. Det er disse merkene som har de mest omfattende kravene til helse og miljø – både når det gjelder råvarer, produksjonsprosessen (også med tanke på klimapåvirkning), innhold av stoffer i produktene, krav til emballasje og ikke minst avfall i etterkant.

  Vi hadde, som deg, svært gjerne sett at vi kunne laget en liste over alle de produktene (med navn på merke og produsent) som inneholder farlige stoffer, men det er praktisk helt umulig for oss å få til. Vi klarer rett og slett ikke til en hver tid å ha oversikten over alle ingredienser i alle produkter på det norske markedet!

  Det kommer en enorm mengde ulike produkter til landet, og vi har ikke mulighet til å kontrollere om alle disse faktisk inneholder farlige stoffer / stoffer som er forbudt. Vi tar imidlertid stikkprøver og -kontroller så ofte vi kan, og krever om nødvendig at produktene fjernes fra markedet dersom vi har grunnlag for det (for eksempel Aretti-vottene som du referer til). De produktene vi finner, legger vi ut på nettstedet til Klima- og forurensningsdirektoratet: http://www.klif.no/no/Tema/Produkter/Leker/Funnet-i-Norge/

  Når det er sagt, kan testene til Grønn Hverdag også være en god hjelp – selv om de i utgangspunktet er mindre omfattende enn kriteriene til Miljømerking (dvs. Svanen og Blomsten).

  Du har også krav på svar i butikken! Det er faktisk produsentens, importørens og/eller forhandlerens ansvar å sørge for at produktene på det norske markedet er trygge. Og du som forbruker har krav på å vite om produktene du kjøper inneholder helse- eller miljøfarlige stoffer. Dette kan du lese mer om på Erdetfarlig.no: http://www.erdetfarlig.no/_system/Kontakt-ProdForh/

  Til slutt: jeg er helt sikker på at det blir folk av Mattias med en så bevisst mamma som både velger miljøbevisst og bruker sunn fornuft :-) Lykke til videre med den lille gutten din, og lykke til på Svane- og Blomstenjakt!

  Kristin Kinck Rannem, Erdetfarlig

  SvarSlett
 2. Fantastisk! Tusen takk for respons på min mening :) Jeg forstår at dere må være 100 % sikker før dere anbefaler ting, og jeg synes også det er flott at dere fjerner produkter som er farlige (som vottene). Når det gjelder forhandlers ansvar følger jeg den, men jeg ser at i praksis er det nærmest umulig for en alminnelig ansatt i feks. en klesbutikk, å holde seg oppdatert om alle skadelige stoffer (de forbudte må de jo kjenne til) deres varer kan inneholde.
  Men men: jeg vasker alltid nytt tøy før bruk, bruker svane produkter og sunn fornuft, så, ja, satser på at det blir folk av oss:)
  Fortsatt fin dag!

  SvarSlett