søndag 27. september 2009

Snart vinter?

Været er alltid et yndet samtaletema på vestlandet, så nå har jeg sjekket litt... Jeg leser at det gjennomsnittlig skal være 16 nedbørsdager i september måned på Erdal. Jeg finner ikke info om gjennomsnittlig nedbørsmengde, men jeg er hellig overbevist om at du neppe finner mange septemberér med mere regn enn vi har hatt i år! (Eller føles det bare slik?) Om vi sprenger statistikkene denne måneden eller ei, det har plasket ned mer eller mindre sammenhengende i minimum en uke nå, og jeg begynner så smått å bli værsyk, og glede meg til vinteren.

Jeg er ellers et desidert julemenneske, og bruker oftest halve høsten på å se frem til julepynt, snø, baking og stearinlys. Derfor føres interressen min over på det vi kaller vinter. I følge storm sine nettsider var det gjennomsnittlig, (regnet utfra de siste 10 årenes månedsoversikter over Erdal) aldri kaldere snitt-temperatur enn 1 grad i døgnet, som kaldeste måned står februar. Kanskje vi nå skjønner hvorfor vi "aldri" har hvit jul lengre? Vi minnes vel alle vintrene som barn, med aking, snømenn og lykter i snøen. Jeg har i hvert fall mange slike minner, og erkjenner at dersom min sønn skal få slike minner, må jeg være beredt til å ta fri på timers varsel og utnytte hver snøtime som evt. kommer. Det er nesten slik at alle skoler og barnehager på vestlandet bør legge alle andre planer enn "lek i snøen" til side, når og hvis muligheten byr seg i vinter! I fjor gjorde jeg nettop det. Første dagen jeg våknet til snø, kastet jeg meg i bilen, kjøpte akebrett og skyndet meg hjem for å låne min niese. På den måten hadde jeg også en unnskyldning for å leke i snøen :)
Det er mange år siden jeg akte så ofte som jeg gjorde i vinter, og det må innrømmes at jeg nesten hadde glemt hvordan man lager en snømann... Det er nesten trist å tenke på, så jeg lover hermed å vie fremtidige snødager til å gjenoppta kunsten å leke i snøen, og oppfordrer alle dere andre til å nyte den i stedet for å klage over måking og kulde!

2 kommentarer:

  1. næmen det var en fin liten jente! Må være gode gener :)

    SvarSlett
  2. he he, ja det er en vakker jente jeg fikk låne :)

    SvarSlett